Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

fredag, maj 10, 2013

"DET GÅR EN SOLKATT I VARJE SKÄRVA..."

"Ramels klassiker, vol. 3, 1962-71" (Knäppupp saml.-CD 1992) är en skiva ur samlingsboxen "Ramels klassiker" som gavs ut i samband med hans 70-årsdag.

Boxen är ojämn men just denna volym är den bästa tänkbara när det gäller Povels minst sagt kreativa och konstnärligt högstående 1960-tal. (Tidigare Povel-epoker är redan avhandlade här på andra samlingar).

Öppning med den lika roliga som plågsamma "Liten turist-flamenco" (1963), om en sällsynt misslyckad charterresa. En fin raritet är "En ren familjeprodukt" (1965) i duett med då 16-årige Mikael Ramel. Hitlåten "Ta av dej skorna" (1965) tillsammans med Gals & Pals är mer än välkänd.

Så - höjdpunkterna - de båda storslagna, episka sviterna "The Birth of the Gammeldans" och "Håll musiken igång", båda från revyn "På avigan" 1967. Båda med Bengt Hallbergs orkester och den senare i duett med Monica Zetterlund. Här är Povels uppfinningsrikedom på sin absoluta toppnivå. Vilka detaljer, vilken skönhet, i sina skildringarna av svensk folkmusik resp den klassiska musikens historia!

En detaljrik, finstämd skildring är också "Mitt glada trettital" (1969). Barnets ögon på världen med Kreuger, Hitler och spanska inbördeskriget gör mig rörd till tårar var gång jag hör den. Och så den trotsigt blixtrande livsglädjen i "De sista entusiasterna" (1968) med Wenche Myhre (med textraden i rubriken).

Allt är jag inte lika förtjust i. "Varför är det ingen is till punchen?" (1965) har jag väldigt svårt för. Likaså "Vid pianot: P Ramel"-sessionen från 1971. Men det gör inget. Här finns tillräckligt mycket som är guld värt.

Betyg: *****