Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

tisdag, maj 07, 2013


TIJUANA-TRUMPETER PÅ MODET

Det här är verkligen en bagatell. Det fanns en tid då Herb Alperts fladdrande trumpet var högsta mode. Det var i sena 60-talets vuxenvärld bland cocktailpartyn. Lätt-lyssnad populär-musik med Herb Alpert & The Tijuana Brass, vid poolen och i varuhuset.

"Easy listening" var en stor del mellan rock, jazz och svensktopp. Idag är denna musik i stort sett bortglömd och passé. Därför är det kul med ett återhörande i studiesyfte.

"The Very Best of Herb Alpert" (A&M Records saml.-CD 1999) ger ett återsken av denna daterade instrumental-musik. En del är riktigt charmigt. "A taste of honey" (1965) sitter fint med sina dubbla trumpeter, trombon och den obligatoriska marimban.

Hits som "Spanish flea" och "Tijuana Taxi" (båda 1965) känns bara hoppiga och jönsiga. Medan en tidig sentimental sak som "The lonely bull" (1962) bara låter konstig i sin underliga ljudmix (med jubel från tjurfäktningsarena).

I Burt Bacharachs fina ballad "This guy's in love" (1968) sjunger Herb Alpert för ovanlighetens skull. Men han är blek som sångare. Svante Thuresson är helt överlägsen när han gör samma låt som "Du ser en man".

På 70-talet var Tijuana Brass-epoken över. Herb Alpert ägnade sig åt egna bolaget A&M och producerade skvalpop som The Carpenters. Efter en smärre paus gjorde han comeback som trumpetare och hoppade på den nya jazzrock-/fusion-stilen. Det gick väl sådär, men han fick en skaplig hit med albumet "Rise" (1979). Men hans senare funkjazz-försök är förfärliga. Då roligare med den antika strandparty-kitschen från 60-talslåtarna.

Betyg: **