Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

söndag, maj 12, 2013

 
LÖSRYCKTA BITAR - MED HASSE & TAGE OCH DE ANDRA

Det här handlar egentligen om en volym ur samlingsboxen "Hasse & Tages revylåda"  (Universal 10CD+1DVD-box 2009). Boxen köpte jag gladeligen och utan minsta tvekan när den kom ut. De enskilda revy-skivorna behandlas var för sig i denna spalt, på egna årtal.

Den enda ej tidsbestämda är alltså denna uppsamling "Lösryckta bitar - från revy, film och TV" (Svenska Ljud saml.-2CD 2008). Den är inte identisk med LP-versionen med titeln "Lösryckta bitar - från Gröna Hund till Under dubbelgöken" som gavs ut av Svenska Ljud 1982.

Omslagsbilden till "Lösryckta bitar" (samma på båda nämnda) hittar jag faktiskt inte på nätet. Därför får hela boxen "Revylådan" illustrera. Och det mesta från "Lösryckta bitar" finns alltså på revy-albumen och kommenteras i samband med dem.

Fast - jag vill nog än en gång framhäva "Varför ska jag va' me'?" med Gals & Pals från "Gula Hund" (1964). Deras jazziga, svängiga sång med text om att slippa världens elände, är en pärla och något av det bästa och mest musikaliska man kan höra från alla Hasse & Tage-verk.

Här finns förstås den allra första skivan på Svenska Ljud med paret Hans Alfredson och Tage Danielsson. En singel från 1962, den ganska töntiga "Sov lilla Totte" och den lite roligare "En torsdagkväll i Vedbaekk".

Från filmerna hör vi t.ex. Sven-Bertil Taube sjunga "Änglamark" från "Äppelkriget" (1971). Och mycket bra gör Jan Malmsjö "Ring isoleringen", hans paradnummer ur "Släpp fångarna loss, det är vår" (1975). Arne Domnérus spelar "Herkules Jonssons låt" ur TV-julkalendern (1969). De roliga sångerna med Helmer Bryds Eminent Five Quartet återkommer jag till i samband med Mosebacke Monarki.

I övrigt finns här Monica Zetterlund, Gösta Ekman, Lena Nyman, Tommy Körberg, Hasse och Tage förstås m.fl. i rikligt med tal- och sångnummer ur "Gröna Hund", "Gula Hund", "Svea Hund", "88-öresrevyn" med mera, med mera, med mera. Och på så vis fungerar "Lösryckta bitar" utmärkt på egna ben som en förnämlig samling.

Betyg: ****