Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

lördag, maj 11, 2013

POVEL-POP FRÅN FÖRRA ÅRTUSENDET

Tokigt egentligen, för den här blir min fjärde (eller egentligen femte) samling med Povel Ramel, och nu börjar det bli en hel del låtar i dubletter.

"Som om inget hade hänt : Povel-pop från förra årtusendet"   (Knäppupp saml.-2CD 2000) är det fyndiga namnet på denna samling som kom ut vid millennie-skiftet. Det var också namnet på hans turné (troligen den sista).

Det är på pappret en utmärkt samling med hela Povels långa, otroliga karriär, från "Johanssons boogie-woogie vals" (1944) till hans lek med samplingar och röstcollage i "Är det nån som har en våning åt mej?" (1991), där han på povelskt vis skildrar kaoset i ett lyhört hyreshus, med modern teknologi.

Mycket kan såklart höras igen. Barbershop-kvartetten i "Var är tvålen?" (1956), Bellman-travestin "Torstigaste bröder" (1961) och hela fantastiska, musikhistorie-sviten "Håll musiken igång" (1967) med Monica Zetterlund och Bengt Hallbergs orkester.

Annat är sådant jag saknat på tidigare samlingar. Tjatroliga släktkrönikan "Karl Nilsson" (1961), enorma rap-låten "Jag diggar dej" (1974) med Wenche Myhre, där Mikael Ramel klämt in en massa samtida rocknamn i texten. Tidig hiphop på svenska!

Mindre roligt på denna samling är att en del utlovade titlar presenteras i alternativa, mycket sämre versioner. Och så till sist en fråga: Varför är det mig veterligen INGEN Povel-samling som har med originalet av "Underbart är kort" från 1956? Denna vackra ballad med Nat King Cole-touch i sin första version måste betraktas som en raritet. Den finns inte heller här.

Betyg: ****