Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

onsdag, maj 15, 2013


BEACH BOYS SMILE-SKISSER

The Beach Boys "Smiley Smile" (Capitol LP 1967) är egentligen skisser till en skiva som inte blev av. När Brian Wilson hade skapat "Pet Sounds" ville han ta ut svängarna ännu mer. Han ville utmana The Beatles och göra något riktigt stort.

Han ville skapa "Smile" som ett slags rockens Babylon. Men allt blev för stort och Brian var skör. Det påstås att när han fick höra Beatles "Sgt Pepper"-album gav han upp. Dessutom hade han inte de andra i Beach Boys med sig. De ville satsa på enkla singelhits.

Så "Smiley Smile" blev en "istället för"-skiva. Två hitsinglar tog man med. Den redan då gamla "Good vibrations" (1966) och den färskare "Heroes and villains". Båda fantasifulla kollage-låtar à la Brian. I övrigt är det ett anspråkslöst, avklätt Beach Boys vi möter. Och just därför är det så fruktansvärt bra.

Lekfulla, sparsmakade och väldigt flummiga småstycken som "Vegetables", "She's going bald", "Gettin' hungry" och "Wind chimes". Allt ger intryck av att ha spelats in i ett vardagsrum. Någon akustisk gitarr, en orgel, lite slagverk och lite elektronik. Och framför allt, Beach Boys oslagbara stämsång. Det ger en väldig närhet.

På så sätt är "Smiley Smile" en väldig kontrast till föregångaren "Pet Sounds", med dess orkestrala väggar och väldiga ekorum. Här är det ett vardagsrum. Och det lustiga är att jag tycker mycket mer om de varma skisserna på "Smiley Smile", än det där planerade, ack så duktiga och ambitiösa storverket "Smile", som Brian Wilson lyckades rekonstruera först år 2004.

Betyg: ****