Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

onsdag, maj 08, 2013

BITAR UR SVEN-INGVARS HISTORIA

Tidiga Sven-Ingvars är kult. Hemvävd pop på svenska med varm värmlänska som personlig touch. Alltid med ett mått av twist i botten. Samtidigt, musikalisk oskuld. Men ändå, med någon slags rockkänsla. Fast deras musik kallades schlager och inte pop.

Dessutom med roliga, ordvitsiga texter, vem som nu hade skrivit dem (Owe Thörnqvist, Thore Skogman osv). Det går en linje från tidiga Sven-Ingvars till svenska rockband som Torsson, Wilmer X och Docenterna. Kanske också till Gyllene Tider. Den där popbandskänslan, och så svenska språket.

"Sven-Ingvars Bästa : 54 oförglömliga klassiker 1961-96" (Frituna saml.-3CD 1996) är en stor samling. Kanske för stor. För ur hela Sven-Ingvars historia gäller det att gallra. Det är självklart den tidiga historien, 1960-talet, som är av intresse och kult.

"Te dans me Karlstatösera" (1961), "Luffarevisa" (1962), "Ett litet rött paket" (1963), "Ärter och fläsk" (1964), den riviga "Börja om från början" (1965), finstämda "En prästkrage i din hand" (1965), roliga "Jag ringer på fredag" (1967). Ja, sådär kan man hålla på. En rad av klassiker som kulminerar med deras "seriösa" Fröding-tolkningar på "Sven-Ingvars i Frödingland" (1971).

Sedan händer något. På 70- och 80-talen blir Sven-Ingvars ett dansband, ett i den stora floden av dansband. Låt vara med bättre sångare, men ändå. Den perioden hoppar jag över. Men vid 1980-talets slut, med retro och nostalgi och samlingen "25 av Sven-Ingvars bästa" (1988) får den tidiga perioden ett uppsving och ett erkännande i svensk pophistoria.

Och på 90-talet får Sven-Ingvars ett återuppsving och gör fina poplåtar (specialskrivna av svenska popeliten). Ballader med lätt country-touch och med bra texter. "Byns enda blondin" (1994) av Niklas Strömstedt och skilsmässo-skildringen "Hus till salu" (1996) av Peter LeMarc, till exempel. Här sluts cirkeln med värdighet.

Samtidigt hoppar jag gärna tillbaka till gamla "Börja om från början"  (1965). Med honkande tenorsax och med sköna rim: "Jag mötte en flecka / vi var så kära i varann / men efter en vecka / så löste hon våra band".

Betyg: ****