Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

fredag, februari 22, 2013


UNDERBARE MARTIN LJUNG

Vår allra första skiva i mitt föräldrahem var en talskiva, köpt 1960 till vår nya grammofon med högtalare i locket. Det var samtidigt som vi köpte vår första TV, och det är mycket tidstypiskt.

Skivan var en singel från Knäppupp. På ena sidan "Guben i låddan" med Hans Alfredson och Martin Ljung. På andra sidan monologen "Skojten" med Martin Ljung. Jag var själv barn då och lyssnade på dessa två revynummer så mycket att jag nästan kunde dem utantill. "För jag är en liten skojt, allråjt. Alltid redlös!"

Det är underbart att nu åter igen få höra "Skojten" (1960), som är med på denna "Spotlight: Martin Ljung" (Universal saml.-CD 2008). Här finns också "55:an Olga" (1965), "Ester" (1958) och hela "Rock-Fnykis" (1958) i sin helhet, inklusive tonsättar-monologen och "Lingonben" av Povel Ramel.

"Kanonkungen Folke Lavetti" (1960) är obetalbar i sina torroliga ordvitsar. Och bäst av allt är "Att vara rolig" (1956). Ett rent lustmord på akademiska världens torra paradigmer. För vad är värre än att försöka analysera humor?!

Martin Ljung var de skrivna monologernas mästare. Den långe, vänlige gentlemannen Martin Ljung gick bort 2010. Han var då en ofta sedd profil i trakterna kring Östermalms Saluhall. Tänk om flera komiker idag haft den värme och vältajmade klurighet som han ägde.