Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

tisdag, november 13, 2018


WAGNERS MÄKTIGA KÖRSATSER

Maffigt! Jag har aldrig varit någon operafreak av den anledningen att operor är för stora, svulstiga format för mig. Recitativ (atlsång) mellan arior är bland det löjligaste man kan höra (ursäkta), och stora Wagner-operor, där gränserna är mera flytande mellan recitativ och arior, blir för outhärdliga i sina femtimmars-Maraton.

Men UTDRAG, det är grejor det. Och här tycker säkert operavänner att jag är urlöjlig. Men så får det vara. Att höra en CD med bara arior, ur samma eller olika operor, är som att höra rena Greatest Hits-pop-LP. Koncentrerade melodiösa mästerverk, laddade av känslor och starka uttryck i format av ca 3 minuter. Detsamma gäller självfallet för körsatser.

Vibrerarnde, mänskliga stämmor i konstfulla harmonier till komp av jättelik symfoniorkester, där är gamle Richard Wagner mästerlig. Att samma musik samtidigt vibrerar av stortysk, arisk storslagenhet i någon knepig forngermansk och fornnordisk mytologi försöker jag bortse från. Wagner verkade trots allt hundra år före Hitlers tusenåriga rika, och man måste kunna ta det rent historiskt, även om det kan skava.

Här kan man trots allt njuta av vacker musik och det är gott så. "Wagner : Operakörer" (Naxos CD 2004) innehåller svenska inspelningar med Kungl. Operans körer och Hovkapellet, dirigerade av Leif Segerstam. Bland de många solisterna finns Folke Alin, Lars Cleveman och Christina Hörnell.

Körsatser ur "Mästersångarna i Nürnberg", "Den Flygande Holländaren", "Tannhäser", "Lohengrin", Rienzi" och "Parsifal" står på programmet. Och det där med treminutershits får jag väl ta tillbaka. Här drar det upp ända mot 20 minuter. Mera som symfonisk rock än poplåtar alltså. Men bra är det.

Betyg: ***