Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

tisdag, november 27, 2018

SIBELIUS PIANOMUSIK MED ANDSNES

Finske tonsättar-giganten Jean Sibelius är en av mina absoluta husgudar. Ingen har skrivit så kraftfullt vacker, expansiv och underbart melankolisk, vidsträckt skogsromantik som han. Men han var symfoniker. Orkestern var hans forum.

Sibelius pianomusik är märkligt lite känd. Eller är den bara överskuggad av de mäktiga orkester-satserna (och i någon mån av kammarmusiken).

Bland finsmakare på "Forum för klassisk musik" och liknande på Facebook är det omtvistat hur bra hans pianomusik egentligen var. I alla fall bedöms den som högst ojämn, och att den fine, norske pianisten Leif Ove Andsnes här lyckats samla det bästa, på "Sibelius : Pianoverk" (Sony CD 2017). En del menar att han komponerade pianomusiken mera av kommersiella skäl. Att den var lättare att ge ut och att han behövde finansiera sina stora mängder av konjak och cigarrer.

Det må vara hur det vill med det, men denna Andsnes-skiva är verkligen en njutbar brygd av småstycken. Här finns t.ex. den vackra "Valse Triste" från 1904, som urspungligen skrevs för ståkensemble och då som teatermusik. I denna piano dräkt får den nytt skimmer.

Förutom en liten svit med det finskklingande namnet "Kylikki" är det mest uniforma titlar som "Tre stycken för piano", "Sonatin", "Bagatell" och "Impromptu". Varje stycke är kanske inte speciellt märkvärdigt i sig, men det finns en innerlig senromantisk fruktsaft i dessa små kakor och det är tilltalande nog. En så spirituell och känslig uttolkare som Leif Ove Andsnes är precis den rätta att hantera dessa. Denna skivan är, liksom Andsnes Grieg-CD nyligen, köpt i skivbutiken i Oslos vackra operahus, och ett minne från den fina Oslo-semestern våren 2018.

Betyg: ****