Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

måndag, december 16, 2013

PEPS BLODSBAND - BLUES PÅ SKÅNSKA

Bara några år tidigare hade Peps Persson i en intervju konstaterat att blues är musik som måste sjungas på engelska, den funkar inte på svenska. Jag tror det var vid tiden när Pugh hade gett ut sin "Ja, dä ä dä" och öppnat upp för rock på svenska.

Runt 1974 hade det blivit självklart för de flesta att sjunga på svenska. Och texter tillmättes stor betydelse inom tidens progg-rörelse. Men det var ännu brukligt att sjunga på rikssvenska. Även skånska Hoola Bandoola gjorde det.

Peps Persson bröt den vallen totalt. På albumet "Peps Blodsband" (Sonet LP 1974) med nya bandet Peps Blodsband presenterade Peps hårdsvängande boogie-blues, shuffle och bluesrock, ffg med svenska texter och då - på skånska. Bred, okonstlad skånska. Det väckte sensation och öppnade en dialektal vall som tidigare nästan bara gällt buskis.

"Peps Blodsband" är ett lysande rockalbum med en lysande grupp. Det svänger grymt och vibrerar av blueskänsla när Peps sjunger sina låtar - arga, engagerade, förtvivlade. Och det komiska som den bre'a skånska kan låta, ja det är något som Peps glatt bjuder på.

"Falsk matematik" är en kraftfull öppning som blivit en svensk klassiker. "Itt å itt e tvau, tvau å tvau e fyra / lönorna e låga, men hyrorna e dyra..." Sällan har klassamhället skildrats mer enkelt och slagfärdigt. "Ångestneurotiker" är en drabbande stark skildring av psyksjukvård, med Christer Eklund på mullig tenorsax.

"Himlen gråter" är en underbart, gungande 6/8-blues efter Elmore James. Peps var sedan länge ett superproffs som kunde sitt blues-idiom i ryggmärgen och spelade umärkt gitarr och munspel. I den längre sviten "Onådens år" speglas världens elände ("tortyr, napalm, ett barn i lågor / ser jag i min TV-appararat....) Brynn Settles hammond-orgel lägger ut ödesmättade ackord. En mycket stark, långsam ballad som bryts av i ett snabbt boogie-tempo.

Detta var alltså steget innan Peps gick över till reggae och som förste svenske musiker gjorde den musikstilen till sin egen. 1974 var det fortfarande rena bluestolvor som gällde. Sven Sjöström hette den snabbvispande trumslagaren som var med kortvarigt här. "Peps Blodsband", den första skivan på skånska, är en svensk klassiker med klockren kvalitet.

Betyg: *****