Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

lördag, februari 02, 2013

EN TIDIG NINA SIMONE

Sången "My baby just cares for me" med Nina Simone (1957) är en av de finaste inspelningar jag vet. Nina sjunger med sin altröst så exakt, så väl fraserat. Kompet sparsmakat,  svängigt. Hennes eget korta pianosolo så snyggt avvägt. Och texten rolig ("And even Lana Turner smiles...")

Inspelningen gjordes alltså redan 1957, men såvitt jag vet blev den ingen större hit då. Den fanns med på hennes debutskiva "Little Girl Blue" (Betlehem LP 1958). Från den fick hon viss uppmärksamhet med balladen "I loves you, Porgy" av Gershwin. Men i stort verkar debuten ha passerat rätt obemärkt.

På 1960-talet blev Nina Simone mera känd, via sitt politiska engagemang i medborgarrätts-rörelsen. Och för sin kraftiga altröst som inte liknade någon annans. Hon fick en hit med "I got life" ur "Hair" (1968). Men någon stor stjärna blev hon inte. Därtill var hon nog för temperamentsfull och kontroversiell.

Så hände det på 1980-talet att någon (var det i reklambranchen?) fick upp ögonen för 30 år gamla "My baby just cares for me" och lanserade den så att den då först blev en välförtjänt hit. Många lyssnare trodde då att det var en ny låt.

Omslaget ovan är återutgivningen av 1958 års debut-LP i omstuvat skick, nu frontad som "My baby just cares for me" (Charly LP 1982). Det är en fantastisk skiva. Efter fulländade titellåten hör vi "Mood indigo" (av Ellington), "Love me or leave me" och "African mailman" m.m. Förutom Ninas enastående, personliga sång hör vi också vilken fantastisk jazzpianist hon var. Hur hon mitt i ett snabbt solo lekfullt kommer in på Bach.

Det är en skiva stor musik. Mångdubbelt bättre än alla de röriga samlingar som getts ut med henne. Märkligt nog dröjde det länge innan detta album i sin helhet gavs ut på CD.

Betyg: *****