Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

onsdag, januari 23, 2013

BLOMDAHL PÅ JÄRNVERKET

Återkommer tillfälligt till konstmusiken, modernismen och Karl-Birger Blomdahl. 1954 kan sägas vara ett viktigt musikår för såväl Lars Gullin, Blomdahl som Elvis Presley.

För här är fokus på "Svit ur Sisyfos" (1954), för stor orkester. En danssvit för en balett av Birgit Åkesson. Och det här är ett av Blomdahls mest raffinerade och spännande verk.

Upplägget är typiskt för hans stil. Något börjar trevande, växer i styrka mot orgiastisk kaos, exploderar och bryter ihop. Harmoniken är skruvat experimentell och instrumenteringen färgstark. En symfoniorkester i elektriskt laddat spänningstillstånd. Denna inspelning är med Antal Dorati och Stockholms Filharmoniker från 1965.

På samma skivutgåva (Caprice CD 1988) också andra Blomdahl-verk med olika exekutörer från olika tider. "Symfoni nr 3, Facetter" (1950). Stilmässigt snarlik Sisyfos-sviten. Men också senare "Forma Ferritonans" (1961), skriven till invigningen av Oxelösunds Järnverk. Blomdahl, som gillade naturvetenskap, översatte kemiska processer till musik och skapade en oformlig, atonal massa. Alltför svårtuggad även för mig, som har hög tolerans för avantgarde.

Och sången "...resa i denna natt" (1966) efter Erik Lindegren, som Elisabeth Söderström sjunger. Alltför statisk för att fånga mitt intresse. Men, som sagt, fullt fokus på läckra "Svit ur Sisyfos".

Betyg: ****