Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

onsdag, januari 30, 2013

POVEL - BLAND TVÅLAR, CORKAR OCH KOKOS-NÖTTER

Dags igen för ännu en underbar Povel Ramel-samling. Detta är egentligen en hel box. "De bästa av Povels Mångsidor : KaraMelodier i kategorier" (Universal 5CD-saml.box 2006). Ur den har jag här plockat disc 4, "Tvålar, Corkar och Kokosnötter / Povel, bearbetaren".

Och här finns mycket roligt. "Var är tvålen, broder?" (1956), den underbara pastischen på Barbershop-sång. Så stilfullt, snyggt och roligt - just på badtemat. Povels storhet var inte bara de makalösa ordlekarna och knäppa humorn, utan också de rent musikaliska stilparodierna med alla finesser.

"Bladbergeri hurra" (1957), det helt utflippat vansinniga lustmordet på firmafesten, som jag bara älskar. Och "Balladen om Eugen Cork" (1954), sjömansdängan med kören som inte vill sjunga rätt. Och en gliring till Taubes "Möte i monsunen" ("De e 16 verser kvar, hu-hu-hu-hu...").

"Småfoglarne" med Martin Ljung (1951) ekar av både gammelvals och Spike Jones. Här finns också de smarta stilpastischerna på Bellman ("Torstigaste bröder", 1961) och Birger Sjöberg ("Sommar-trivialiteter", 1961). Ja, hela boxen är välkomponerad och synnerligen innehållsrik. Men också något ojämn. Jag föredrar att plocka i den.

Betyg: ****