Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

lördag, januari 26, 2013

MILES DAVIS RUNT MIDNATT

Året 1956 var jazztrumpetaren Miles Davis redan en veteran. Hade spelat bebop med Charlie Parker på 1940-talet. Sedan mött arrangören Gil Evans i samarbeten med "Tuba-bandet" runt 1949, och slagit an tonen för 1950-talets Cool Jazz ("The Birth of the Cool").

Därefter hade Miles gjort åtskilliga egna LP-skivor på märken som Blue Note och Prestige. För märk väl, på 50-talet var det vinyl, LP-skivor och långa låtar som gällde, istället för gamla  knackiga stenkakor (78-varvare) som tidigare.

Men 1956 blev ett nytt kapitel för Miles Davis när han skrev kontrakt med Columbia och inledde en ny, mycket framgångsrik karriär som jazzstjärna och just - skivartist. "Round 'bout midnight" (CBS LP 1956) är först ut i denna rad. Här är inga egna låtar utan välvalda covers och standards som Miles gillade.

Titellåten förstås, underbara jazzballaden "Round about midnight" av Thelonius Monk. Vidare fina "Bye, bye blackbird" och vår egen "Ack Värmeland du sköna", som Stan Getz tidigare lanserat i USA med titeln "Dear, old Stockholm" (!?). Det är en melodiös, lugn Miles Davis vi möter på denna skiva. Med John Coltrane på tenorsax och Red Garland på piano.

Betyg: ****