Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

torsdag, januari 31, 2013

POVEL - EXOTIKERN

Vi tar en del till ur "De bästa av Povels mångsidor" med Povel Ramel (Univeral saml.-5CD-box 2006). Denna gång disc 5, "Titta jag flyger! - Povel, exotikern", med resetema.

Det finns en mängd samlingsalbum och boxar med Povel. Många av dem rätt snarlika och några av dem tar ut varann. Bara knepigt att hitta precis de favoriter man vill ha på en och samma samling.

Denna sista del ur boxen börjar med ett magplask. "Titta jag flyger!" (1951), den kvicka, roliga flygskräcks-parodin är här inte i original utan i en krystad live-version. Märkligt att just den ska vara så svår att hitta. Men sedan får man som tröst ett annat svårfångat nummer,"Flug med till Siam" (1950), den roliga sviten om resa bit för bit till Bangkok ("Om man nå'n gång tar ett bad / blir en krokodil så glad....").

Rolig är också en annan drastisk reseskildring, "Liten turist-flamenco" (1963), om en totalt misslyckad resa till Barcelona. Med Tosse Barck på flamenco-gitarr. Och en skönt vemodig jazzballad är "Travelin' time" (1959), alltför sällan hörd. Sedan sträcker sig denna samling fram till Povels nutid.

Betyg: ***