Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

onsdag, december 12, 2012

TAUBE - NÄRMAST KOMPLETT

Men den här dubbeln, "Evert Taube, Mästerverk!" (EMI saml.-2CD 2008) är egentligen bättre. Faktiskt så nära perfekt man kan komma. Mycket känns igen från förra samlingen. Men där den var rätt osorterad är denna kronologisk, och det är en klar poäng.

Alla viktiga låtar finns med ("Havsörnsvals", "Calle Schewens vals", "Möte i monsunen", "Fritiof i Arkadien" etc etc). Men då historien här fortsätter in på 50-talet får vi också äntligen höra "Vals i Furusund" (1951) och "Dansen på Sunnanö" (1953).

Och så kommer de udda läckerheterna. "Muren och böckerna" (1960). Den första rap-låten på svenska. Evert rappar suggestivt om Kinesiska muren till Ulf Björlins arrangemang av slagverk. Och en annan stor Taube-sång som sällan är med på skivor; "Balladen om briggen Blue Bird av Hull" (1966). Här finns all den svärta och den kusliga dramatik som jag efterlyste innan.

Som toppning på kronologin finns extraspåret där Sven-Bertil Taube tar vid och sjunger "Änglamark" (1971). Den är helt på sin plats, och här är vi framme vid Hasse & Tages film "Äppelkriget". En värdig final.

Betyg: *****