Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

söndag, december 16, 2012

JAZZKLASSIKER 1923 - 1977

Det blir utan bild här också, för denna skivan är tämligen anonym. "Jazzklassiker 1923-1977" med diverse amerikanska jazzartister ur hela jazzhistorien (Caprice saml.-2CD 1996). Utgiven i begränsad upplaga med tanke på studiecirklar och undervisning?

Synd att den är så anonym att det inte ens går att hitta en omslagsbild. För det här är en helt strålande samling jazzhistoria. En antologi på 35 spår, från King Oliver's Creole Jazz Band (1923) till Weather Report (1977). Allt kronologiskt, förstås.

Det är en njutning att dels få sig till livs så många fina jazzlåtar med så legendariska artister. Dels att därmed få hela linjen med jazzens utveckling från 1920-talet i Chicago, via swing, bebop, cool jazz fram till friform och fusion/jazzrock. Hur ofta får man idag höra inspelningar med Bessie Smith, Jelly Roll Morton eller Bix Beiderbecke? Och vilket njutbart sväng det var hos Benny Goodman.

Förutom självklare Charlie Parker finns Dizzy Gillespie med sin storband med ett jäkla krut i "Manteca" (1947). En underbar cool jazz-pärla som "Walkin' shoes" med Gerry Mulligan & Chet Baker i deras pianolösa kvartett. Miles Davis är med hela fyra gånger. Det är motiverat, eftersom just Miles gått i täten i flera av jazzhistoriens stilar. Här hörs han således i tubabandet, i "So what" (1959), med 60-talskvintetten och i ett "Bitches Brew"-jam (1970).

Hela brygden med Sonny Rollins, John Coltrane, Charles Mingus m.fl. toppas av Art Ensemble of Chicago som ställer allt på ända. Och så Weather Reports "Birdland" (1977), en kär favorit hos mig. Ja, den här antologin är vältänkt, pedagogisk.... och helt enkelt underbar. Synd bara att utgåvan är så snårig att hitta.

Betyg: *****