Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

fredag, november 16, 2012

KLOCKREN SVENSK NATIONALROMANTIK

Den här är något annat. Med få förändringar. Bara år efter förra orginalvinylen kom denna - i alla meningar - klassiska, svenska skiva.

Två av spåren är samma. Klumpigt storslagna "Festspel för stor orkester" (1908), skriven till Dramatens invigning. Med Stig Westerberg och Stockholms Filharmoniker. En bagatell i sig, men funkar OK som öppning. Och mycket brass är det.

Därefter, samma klockrena inspelning av härliga "Midsommarvaka" (1903), med tonsättaren själv framför Hovkapellet. Festlig i folkmelodierna i berusade logdansen. Stillsamt vacker i skogens nattmörker. Mäktig i soluppgången och rapp i finalen med "Jösse härads polska". Hovkapellets spelglädje är helt underbar.

Och så, ny på denna skiva, Stig Westerbergs tolkning av "Dalarapsodi, svensk rapsodi nr 3" (1937). Här finns ett stort, allvarligt vemod. Från inledningens sopransax som imiterar ett vallhorn, till de  sångmelodierna som får växa ut. Det är mollstämt och mycket gripande. Vackrare än såhär blir inte musik.

Detta var alltså vinylen (Swedish Society Discofil LP 1960) , så fulländad som utgåva. Omslag med målningen "Midsommardans" (1897) av Anders Zorn, i ren design. Stämmer perfekt med musiken. Tyvärr har den aldrig återutgetts CD, utan jag har fått rekonstruera den utifrån inspelningarna på olika utgåvor.

Betyg: *****