Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

torsdag, november 15, 2012

HUGO ALFVÈN, LP-PIONJÄREN

Denna har jag bara med som jämförelsematerial. Det är inte den Hugo Alfvén-skiva jag älskar. Men den har en historia. Detta var den första svenska stereoinspelningen. 1954 dirigerade Hugo Alfvén Hovkapellet i sin egen "Midsommarvaka, svensk rapsodi nr 1" (1903). Det är en storslagen inspelning. Frisk, rolig, yster, färgrik. Och den blev en stor skivframgång.

Den gamla vinylskivan från 50-talet är här i CD-version med bibehållet skivomslag (Swedish Society Discofil CD 1994). Här finns också den fläskigt storsvenska "Festspel" (1908, som Stig Westerberg dirigerar), den nästan impressionistiskt upplagda "Bergakungen" (1923) och "Den förlorade sonen" (1957). Den sista har jag svårt för. Speciellt "Steklåt" och andra snabba danser känns mera som kulturkonservatisten Alfvén än den känslosamme som framträder på nästa skiva. Här är det de mera slitna slagdängorna ur 1960-talets transistorradio. Och ljudkvalitén låter mossig.

Ett bonus på CD-utgåvan är intervjun med åldrade Alfvén där han med stor värme berättar om tillkomsten av "Midsommarvaka". Den är rolig att höra. Åtminstone en gång.

Betyg: **