Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

lördag, november 03, 2012

PIANO PÅ ETT VERNISSAGE

Har alltid älskat sviten "Tavlor på en utställning" som ryske komponisten / absurdisten / alkoholisten Modest Musorgskij skrev för piano 1874. Har mest hört den i den briljanta orkesterversionen av Maurice Ravel. Och även med Emerson, Lake & Palmer. Piano-versionen känns nästan som en variant, fast den alltså är originalet.

Musorgskijs pianosvit togs inte riktigt på allvar då, på 1870-talet. Musiken ansågs ful, kantig, oskön. Hur kunde man komma på att skildra en knarrig, gammal oxkärra? Lika osannolikt som det ansågs vid samma tid att Claude Monet kunde måla av en järnvägsstation med frustande ånglok.

"Tavlor på en utställning" är rolig, variationsrik, fantasifull musik. En serie tavlor, sammanhållna av ett lätt varierat "Promenad"-tema. Den då unge, irländske pianisten Barry Douglas tolkar den lysande på denna skiva (RCA CD 1987). Innehåller även stycke av Franz Liszt (inte min bag, sorry) och en piano-transkription av Wagners "Isoldes kärleksdöd", ovant att höra på piano men inte alls fel. Och "Tavlor" i Ravel-versionen återkommer jag till senare.

Betyg: ****