Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

lördag, november 27, 2010


VEM MINNS BERNT DAHLBÄCK?

En knäpp bagatell dyker upp. Mitt bland Cornelis och Fred och tidig svensk proggmusik kommer galne underhållningsartisten och komikern Bernt Dahlbäck med sitt band GåRunt Show. Jag hittade denna samlings-CD "Bernt Dahlbäcks bästa Kanoner" (EMI 2001), och det var en rolig påminnelse, för nu är han väl bortglömd. Då, på 70-talet, kunde man då och då höra någon av hans hysteriska parodier i radions P3. Och det var avbrott som höjde temperaturen för några minuter.

Bernt Dahlbäcks (1939-1978) stil var grovkornig, gapflabbig, ofta tramsig och utlevande. Det var stilparodier och imitationer i högsta Spike Jones-tempo och han lustmördade många av tidens örhängen. Hälften av numren på samlingen är poänglösa och rätt plågsamma, som en sämre sortens buskisrevy.

Men hälften är vansinnigt roliga. I Anita Hegerlands lulliga "Mitt sommarlov" (stor hit 1970) imiterar han barnstjärnan i tjutande falsett och brister ut i asgarv. Likaså i "Je t'aime" som han mördar genom att låta sexparet kittla varandra och skratta sönder hela stämningen. "Syster Jane" får bli en töntig dialog med raggförsök på krogen. Och i "Ba-ba-baa (kanoner)" är han en galen skivproducent som i vild extas beordrar fler och fler instrumentpålägg tills låten sviktar av överproduktion och bärsärkagång i studion. I dessa nummer är Bernt Dahlbäck en unik svensk komiker av ett slag som vi varken sett förr eller senare.

Dessutom gör han "Alida Gullmaj", en sambavisa där han imiterar Cornelis (kärleksfullt, inte elakt) med både hes röst, text och melodi i ett idiom så likt Cornelis att ingen gjort det bättre. Cornelis själv lär ha utbrustit, "Va, har jag spelat in den där?". Men det är kanske inte helt sant. Sant är däremot att komikern, imitatören Bernt Dahlbäck var äldre bror till Erik "Kapten" Dahlbäck, trumslagare i Fläsket Brinner vid samma tid.

1 Comments:

At 10:38 fm, Anonymous Anonym said...

Bagarberta är still going strong, idag
2012, anser Sture i Peking

 

Skicka en kommentar

<< Home