Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

onsdag, mars 18, 2009


SKIVAFFÄRER

För sorgligt. Nu finns det snart inga skivbutiker längre. I Stockholm har flera småbutiker och flera Skivfönstret försvunnit snabbt de senaste 2-3 åren. Ja det senaste ÅRET. Ersatts av sminkbutiker och bh-affärer och telebutiker. I vintras lade NK ner sin stora, välsorterade skivavdelning. Och på Åhléns City har den tidigare matiga skivvåningen krympt till en dussinhandel i bokavdelningen. Där kan man hitta "Absolute music" och kanske "Mamma Mia", men inte mycket mer.

Men jag blev ändå bra snopen denna vecka när till och med jättelika MegaStore vid Sergels Torg ska upphöra. Se detta inslag i Kulturnyheterna, SVT, måndagen den 16 mars. Nu är det allvarligt med skivdöden. Mycket allvarligt.

Orsaken till skivdöden vet vi. Nerladdning. Nätbutiker. Skivan att hålla i handen är inte något bärande forum. Sällan något samlarobjekt. Ungdomar tänker i låtar, sällan i album. Så Gud bevare Pet Sounds på Skånegatan på Söder och Bengans i Göteborg och andra personliga vattenhål som ännu finns.

Det är alltför lätt att bli nostalgisk. Jag stod jämt på Hefoma och Strandqvists i Helsingborg och bläddrade bland tidens vinyler. Jefferson Airplane, Contact, International Harvester, The Vanilla Fudge. LP-omslaget som forum som skrek efter snygg, spännande design och mystik. Det är länge sedan nu.

Bild: En hyllning till gammaldags skivaffär: Van Morrison - "Down the road" (Universal CD 2002).