Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

söndag, februari 08, 2009


SUSANNE BIER

Jag måste säga att danska Susanne Bier är en otroligt bra filmregissör. Efter att ha sett hennes film "Bröder" (2004) är jag helt gripen, tagen, andlös. En historia om krigstrauma, bröder, svartsjuka och djupt moraliska frågor. Utspelar sig i Danmark och med plågsam utvikning till Afghanistan. Jag ska inte dra hela intrigen här, men Ulrich Thomsen (major, storebror), Connie Nielsen (hustrun) och Niklaj Lie Kaas (strulig lillebror) spelar så äkta, och det gäller hela ensemblen. Som regissör är Susanne Bier mästerlig både i personinstruktion och i konsten att gestalta en svår historia.

Den kan tyckas långt från en bagatell som hennes svenska film "Livet är en schlager" (2000), liksom fina "Pensionat Oskar" (1995) på manus av Jonas Gardell, till hennes danska tunga opus som "Älskar dig för evigt" (2002, om totalförlamning) och "Efter bröllopet" (2006, också om krigsupplevelser). Men alla resonerar kring liv och död. Med en slags märkligt ljus, personlig prägel.

För övrigt - Carolina af Ugglas "Snälla, snälla" var väl den enda låt med någon känsla i i gårdagens Melodifestival. En alltför nervös Petra Mede och kvällspressens obligatoriska "Läsarna rasar"-krigsrubriker. Löjligt!