Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

onsdag, mars 04, 2009


BLOOD, SWEAT & TEARS FÖRSTA

Länge se'n sist. Resor till London och Ystad kom emellan. Därefter ramlat ihop sjuk. Dags att starta om igen.

Den här upptäckte jag sent omsider. Fast jag är väldigt stor fan av inte helt uppdaterat "godkända" gruppen Blood, Sweat & Tears så har min stora kärlek till dem alltid helt inriktats på deras album nr 2 och 3 (1969-70), med David Clayton-Thomas i fronten. Deras allra första album "Child is father to the man" (CBS 1968) har fallit bredvid som något undantag.

Men "Child is father to the man" är en kanonskiva. Det här är Al Koopers verk. Al Kooper som spelade hammondorgel med Bob Dylan först, och sedan startade sitt helt nya projekt, jazzrockgruppen Blood, Sweat & Tears. För att efter en skiva lämna den och dra vidare, till bluesskivor med bl a gitarristen Mike Bloomfield.

"Child is father to the man" är en fusionsbrygd av bra låtar och roliga idéer. Det är 1968 och det är fortfarande psykedelia, spökskratt och galna upptåg som gäller. Ihop med täta, välskrivna blåsarrangemang. Här finns kanske ännu inte den oöverträfade klarhet i arrangemangen som skulle prägla Clayton-Thomas-uppsättningen på LP 2 och 3. Men här finns något annat. Originallåtarna av Al Kooper och Steve Katz, och en pionjärmässig krativ mark som skulle öppna för fenomenet "jazzrock" och hålla det levande åtminstone några år framåt.