Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

fredag, november 16, 2007


Säger bara Audrey Tautou. Hon är min favoritskådis nu. Och franska filmer gillar jag. Romanen "Tillsammans är man mindre ensam" (2004) av Anna Gavalda hade jag inte läst innan, men gick och såg filmen med samma svenska titel. Original "Ensemble, c´est tout" (2007) av Claude Berri.

Den var otroligt bra. Berättelsen om tre vinddrivna människor utifrån en lägenhet i ett bostadshus är mänsklig, varm, rolig och insiktsfull. Audrey Tautou som ung, ensam städerska på flykt från sitt ursprung. Den stammande, fjollige anakronisten Philibert som hamnat i fel tid med sina aristokratiska ideal och som ingen tar på allvar, rastlöse kocken Franck som kör motorcykel och drar över brudar för att jaga bort sin ångest men som nu tvingas ta han om sin åldrade mormor Paulette som kommer in på sjukhus. Roller förskjuts, kolliderar och försonas i ett njutbart drama med stor, mänsklig värme.

Och "Audrey Tautou" går rakt genom rutan som den losertjej med ätstörningar hon spelar. Romanen innehåller säkert många fler bottnar och sidohistorier. Men filmen är god nog som film, utan att textmängder behövde pressas in. Märkligt nog har "Tillsammans är man mindre ensam" fått sval kritik. Liksom tidigare nämnda roliga "2 dagar i Paris". Franska filmer tycks alltid få sval kritik.

2 Comments:

At 1:13 em, Anonymous Anonym said...

Japp, håller med...!

 
At 8:40 em, Blogger Bengt Lorentzon (Lorre) said...

Ja, jag smälter... / L

 

Skicka en kommentar

<< Home