Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

måndag, maj 25, 2009


KEBNEKAISE TILLBAKA MED NY CD

Välkommet att Kebnekajse är tillbaka och har gett ut en ny skiva: "Kebnekajse[2009]" (Subliminal Sounds CD 2009). Jag gillade verkligen deras musik runt 1973-75 när de formade sin egen svenska folkrock med dubbel uppsättning trummor, basar och elgitarrer. En helt unik instrumentering som helt enkelt berodde på att Kebnekajse var två band som slagits ihop (gamla Kebnekajse och Homo Sapiens). Då gav denna stora sättning en tyngd som skapade en rent hypnotiskt vacker effekt i det mullrande instampandet av polskor och spelmanslåtar.

Idag kan deras storslagna LP "Kebnekajse" (Silence 1973) kännas föråldrad, eftersom det som var tyngd då känns fjäderlätt och tunt med våra dagars ljudideal mätt. Men jag gillar verkligen deras mästerverk från 1973. En klassiker jämte Samla Mammas Manna "Måltid" (Silence 1973), två egensinnigt personliga grupper som skapade sina olika musikvärldar på helt egna villkor.

Jag var rädd att återkomsten skulle kännas daterad. Men alls icke. På "Kebnekajse 2009" är det nu inga hinder för en tung ljudbild till polskorna. Gitarristen Kenny Håkansson har sedan sist lyssnat på Metallica och utvecklat sin känsliga spelstil med en dynamik av format. Och alla musikerna i Kebnekajse respekterar jag mycket. Fine violinisten Mats Glenngård. Gruppens båda bassister Göran Lagerberg och Thomas Netzler. Slagverkaren Hassan Bah. Och så trumslagaren Pelle Ekman som spelade med Kenny redan i Mecki Mark Men på 60-talet. Men Pelles trumspel är det enda som irriterar mig på nya skivan. När han på 70-talet spelade ett varierat trumspel med många fill-ins, håller han nu hårt beat i ett entonigt spel. Det kan bero på att idealet för trumspel (rent allmänt) har förändrats på 30 år och nu pekar mera mot monotoni. Eller kan det bero på att Pelle Ekman helt enkelt har varit ifrån trumspelet en tid. Men Kebnekajses comeback-CD 2009 är i vilket fall som helst välgjord och mycket lyckad.



Kebnekajse 2009: Fr.v. Pelle Ekman, Kenny Håkansson, Hassan Bah, Mats Glenngård, Thomas Netzler, Göran Lagerberg.
(Foto: Anders Roth)