Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

söndag, januari 04, 2009


VICKY CRISTINA BARCELONA

Vilken nytändning det måste ha blivit för Woody Allen när han sökt sig till Europa de senaste åren! Hans brittiska "Matchpoint" (2005) var en lysande thriller, komedin "Scoop" (2006) en kul bagatell gjord med gott humör, och hans senaste drama "Vicky Christina Barcelona" (2008) en lustfylld, färgrik erotisk dramakomedi som tar plats på den katalanska kusten, just i trakterna kring Barcelona. I alla tre filmerna spelar unga Scarlett Johansson bärande roller.

"Vicky Cristina Barcelona" är en mycket erotiskt laddad berättelse som utspelas i bildsköna miljöer där fotot genomgående fångar en gul-röd färgskala av värme och sensualism. Berättelsen om sex, förförelse, vansinnets gräns, viljans obändighet, kärlekens omöjlighet och om skön konst spelas ypperligt av nämnda Scarlett Johansson och Rebecca Hall (de två amerikanska vänninorna på besök i Barcelona), Javier Bardem (den katalanske konstnären och förföraren) och Penélope Cruz (den självdestruktiva rivalen). Även alla mindre biroller är väl spelade i detta väl komponerade intrignystan.

Om inte "må-bra"-film skulle vara så sliten klyscha skulle jag ta till den. "Vicky Cristina Barcelona" är i alla händelser en film att bara njuta av.

2 Comments:

At 12:25 em, Anonymous Johan på Värtavägen said...

Första gången jag såg Lerin var efter att ha sett ett TV program.Där fick man höra om hans liv och det.När vi sen bevistade utställningen i Kvidinge,jag Mamma och Pappa,föll bitarna på plats.En enastående förmåga att göra sitt jobbiga liv vackrare.Beundrasvärt och märkligt.Nu retar sej en del på att det är för snyggt.Men det är ju hela grejen.Han har tagit revanch på sitt skitiga liv.Alltså en riktig konstnär som berättar om sej själv....Basta !!
Jag fick en signal från en konstnärsvän i veckan som tyckte det var rena Hötorgsmåleriet.Där ser man.
Snart vårutställning på Liljan,som har fått renäissance.Så får vi vällan kolla det,eller? Mr.J

 
At 10:35 em, Blogger Bengt Lorentzon (Lorre) said...

Hur kan dom jämföra med Hötorgsmåleri? Lars Lerin är ju helt outstanding! En akvarellmåleriets Jaco Pastorius.
/ Vi hörs! hälsningar Lorre

 

Skicka en kommentar

<< Home