Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

måndag, maj 19, 2008


POLAR MUSIC PRIZE - kandidater
Dags i övermorgon för tillkännagivandet av Polar Music Prize. Fast nu har visst Musikaliska Akademien hoppat av detta pris som aldrig riktigt hittat sin publik och sin identitet. Något musikens nobelpris har det inte blivit. Datumen har hoppat hit och dit. Förvirringarna har varit många.

Men jag gillar det. Just spretigheten gör det så totalt oförutsägbart. Det "populära" priset: Jag har i många år tippat Brian Wilson, för hans insatser med gamla The Beach Boys och "Pet sounds". Eller souldrottningen Aretha Franklin borde vara på tur. Jazzpianisten Chick Corea? Eller när blir det Rolling Stones? 2006 gick ju priset till Led Zeppelin, så en grupp är en tänkbar lösning.


Det "seriösa" priset är svårare att tippa, eftersom det både kan gälla kompositörer och utövare. Alltså kan det hamna hur som helst. Estniske tonsättaren Arvo Pärt? Eller amerikanske minimalisten Philip Glass? Nej, inte han. Förra året fick Steve Reich priset, och de två är alltför snarlika i stil. Brittiske dirigenten Colin Davis eller franske konsertpianisten Philippe Entremont? Jag kommer säkert att gissa fel i år igen, och bli överraskad av något helt annat. Som det året kommittén utsåg Miriam Makeba.

Omslag: The Beach Boys: "Pet sounds" (Capitol 1966) och Aretha Franklin: "Aretha now" (Atlantic 1968).