Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

måndag, februari 12, 2018

SMAKPROV UR SR P2:S UTBUD

Det här är ingen officiell skiva utan en marknadsförings-CD från Sveriges Radio P2. Därmed hittar jag inget omslag till den. Men absolut hörvärd. Vi kan väl kalla den "Sveriges Radio P2" (SR icke-officiell CD 2008) med diverse artister och kompositörer.

Att Radiosymfonikerna under sin chefsdirigent Daniel Harding spelar första satsen ur Beethovens femma är väl som en obligatorisk inkörsport. Med SRO och Radiokören blir det också lite Stenhammar och Haydn och ensemblen från Drottningholmsteatern serverar lite gammal Monteverdi.

Varierat med lite salongsfähig kammarjazz hör vi pianisten Bobo Stenson med trio som faktiskt ger sig på en lika gammal Henry Purcell. Den svenske, mycket underskattade bluessångaren och doldisen Eric Bibb medverkar, liksom amerikanska avantgardisten Dorit Chrysler som specialiserat sig på instrumentet Theremin.

Mest njutbart är nog en Konsert för stråkar och zhenh (en kinesisk cittra) av den likaså kinesiske tonsättaren Tan Dun. Lite till finns i inalles 14 nummer. En trivsam och välgjord blandning av musik som verkligen lever ett rikt liv utanför allfarvägarna.

Betyg: ***