Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

onsdag, januari 24, 2018

CHRISTOFFER BARNEKOW TILL MINNE

Igår, den 23 januari, var det begravning för Christoffer Barnekow i Heliga Korsets Kapell vid Skogskyrkogården söder om Stockholm. Min käre vän, kollega och dessutom tidigare granne avled hastigt och oväntat den 5 januari detta nya år 2018.

Den ljusa, vackra ceremonin, med många kloka ord, klarinettsolo av danske journalist-kollegan Nulle Nykjaer, diktläsning (Gunnar Ekelöf) och sång av Mikael Wiehe, ägde rum i denna vackra tempelbyggnad, ritad av Gunnar Asplund och med fondmålning av Sven "X-et" Erixon. Det är en av Arkitekturens pärlor, i enlighet med Christoffers stora intresse för konst, rum och arkitektur.

Christoffer Barnekow var välkänd som TV-programledare, kulturjournalist, konstvetare och TV-producent vid Sveriges Television. Först nästan 40 år vid SVT Malmö med titlar som "Rekord-Magazinet", "I sanningens tjänst", "Sommarnattens skeende" och "Bildjournalen". Senare som inslagsproducent för "Go'kväll" med just den mycket omtyckta serie av "Arkitekturens pärlor".

Hans avspända, vänliga,  roliga, förströdda och ibland lite charmigt vimsiga stil rymde en stor rikedom av bildning och ständigt nyfikenhet. Hans ständiga uppslag och idéer kunde vara smått tokiga men i sig täcka en bred kulturhistoria. Film, litteratur, konst, stadsplanering och jazz var bara några av hans många nischer.

Innan hans plötsliga död hade han precis hunnit färdigställa sina memoarer (som jag fått äran att medverka i). Har ännu ej läst, men de smakprov han själv läste upp för mig vittnar om mycket fin stilistik. Jag är så glad över att ha varit Christoffers vän. Alla kloka, roliga samtal som var - pågående. Vi hade ju så mycket kvar att prata om. Vi skulle ju ses till våren. Nu blir det inte så.

Bilden ovan : Christoffer med sin underbara, danska fru Hanne Fokdal Barnekow, på skärm vid minnesstunden på Källhagens Värdshus den 23 januari 2018.

Bilden nedan : Ett kärt minne. Jag, Hanne och Christoffer på deras balkong sommaren 2016.