Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

tisdag, februari 12, 2013

 
ELVIS I LUMPEN

Så är det dags för Elvis Presley igen, "King Creole" (RCA LP 1958). Tiden för den värsta Elvis-hysterin och rock'n'roll-febern. Också filmmusiken till en av de mindre nogräknade Elvis-filmer ("King Creole") som massproducerades.

Mitt i Elvis-yran kom så beskedet att idolen blev inkallad till militärtjänst och skulle tjäna fosterlandet på militärbas i Västtyskland. Karrriären tycktes hotad. Men Elvis manager "överste" Parker garderade med gott om inspelat material som RCA gav ut portionsvis under frånvaron. Dels ordinarie album som "A date with Elvis" (1959). Dels en rad samlingsalbum som jag ska återkomma till. Allt sålde som smör.

"King Creole" är ännu en rockig, tidig Elvis-skiva. Titelmelodin av Leiber-Stoller är mest känd. I övrigt en del roliga fusioner mellan hård rock och dixieland-jazz. "Dixieland Rock" och "New Orleans". Rock med brölande tromboner och klarinetter. Har någon kommit på idén att kalla det här tidig jazzrock? Ursprungsvinylen hade elva kortkorta låtar och därmed oförskämt kort speltid, under en halvtimme. Något som inte var helt ovanligt på den tiden.

Betyg: ***