Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

tisdag, februari 05, 2013

FRANK SINATRA UTE OCH FLYGER

Det här är ett av de snyggaste skivomslag jag vet. Så tidstypiskt, så stilfult. Frank Sinatra, "Come fly with me" (Capitol LP 1958). Med en av 1950-talets verkligt stora profiler och skividoler.

Frank Sinatra sjunger lika elegant, lättsamt och charmigt som teckningen på bilden. Denna skiva har resor som tema. Flyg var modernt och spännande och Sinatra bjuder en lagom kittlande odyssé: "Around the world", "Isle of Capri", "Autumn in New York", "April in Pars", "London by night", "Brazil" osv osv.

Billy May har arrangerat orkestern och det hela är lättlyssnat i ordets bästa bemärkelse. Idén var att Sinatra utnyttjade just LP-albumets format och gjorde skivor med enhetliga temat och stämningar. Något med swingjazz, något med sentimentala sent-på-natten-efter-festen-ballader, ett med kärleks-sånger, ett med danslåtar osv. Allt blev succé och allt sålde som smör.

Det finns paralleller mellan Frank Sinatra och Miles Davis. Båda var vid denna tid erfarna veteraner. Båda hade debuterat på 1940-talet (Sinatra då med Tommy Dorseys orkester). Men båda två fick ny skjuts i karriären i mitten av 50-talet, tack vare lyckosamma skivkontrakt. Miles med Columbia (CBS). Och Frank Sinatra hade från 1953 ett fett kontrakt med Capitol, som genererade en riklig LP-produktion. Men snart, runt 1960, startade han istället egna skivmärket Reprise Records.

Frank Sinatra var en stor vokalist som kunde sjunga egentligen vilka triviala låtar som helst. Hans mästerliga frasering och säkra stilkänsla gjorde att det alltid blev något bra av det.

Betyg: ***