Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

lördag, februari 09, 2013

MILES DAVIS OCH MICHEL LEGRAND

Och här kommer fransk jazz till New York. Franske pianisten och arrangören Michel Legrand var och är en institution inom franskt musikliv, inte minst inom filmmusik, men inte jättekänd utanför trikolorens gränser. Han skrev bl.a. musiken till "Paraplyerna i Cherbourg" (1964) med Catherine Deneuve.

Samarbetade ofta med kända amerikanska jazzstjärnor. Här är hans opus från New York 1958, då utgiven som "Legrand Jazz" (Columbia LP 1958), med annat omslag än här.

Snyggt arrangerad jazz  för orkester, snarare med dragning åt Gil Evans poetiska körer av blåsare, än av konventionell storbandsjazz. Miles Davis är solist i balladen "Django" av John Lewis, i en riktigt subtil färgsättning med harpa, vibrafon och akustisk gitarr. En av Miles bästa ballader. Märkligt svårfunnen, men här finns den alltså.

I övrigt solister som John Coltrane och Ben Webster (tenorsax), Donald Byrd (trumpet) och Phil Woods (flöjt). På den tiden var det ännu ovanligt att spela jazz på flöjt. Franska och amerikanska kompmusiker i titlar "Nuàges" och "A night in Tunisia".

Här behagligt sammanslagen med Miles nyss nämnda filmmusik till "Hiss till galgen" (Essential Jazz Classics CD 2009). För min del ett fint fynd i stora skivbutiken Fnac i Barcelona.

Betyg: ***