Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

onsdag, januari 09, 2013

GÖSTA NYSTROEM : SÅNGER VID HAVET

Efter fantastiska Stig Westerberg & Elisabeth Söderström-inspelningen av "Sinfonia del Mare" av Gösta Nystroem från 1971, dröjde det ända tills år 2000 innan någon ny tolkning gavs ut. Helt förståeligt, för Westerberg-Söderström är oöverträffad.

Men nu var det dirigenten Jevgenij Svetlanov, sångerskan (mezzo-sopranen) Charlotte Hellekant och åter Sveriges Radios Symfoniorkester som gjorde ett försök (Phono Suecia CD 2000). Och det här var ingen kul upplevelse. Tyvärr.

Nystroems underbara havssymfoni blir här en trögflytande, oformlig massa som har problem med tempot. Det ska gunga om havet. Det ska rulla i våghävningen. Charlotte Hellekant är hygglig som sångsolist, men knappast i nivå med Elisabeth Söderström.

Bättre lyckas man i skivans två andra Gösta Nystroem-verk. "Sånger vid havet" (1943) har en poetisk skönhet som jag saknar i symfonin. Och "Förspel" ur "Musiken till Stormen" (instrumental) är spännande.

För övrigt har skivan fått ett trist, fult omslag (detalj ur någon Carl Milles-staty?). Och att huvudnumret "Sinfonia del Mare" havererar drar ner betyget.

Betyg: **