Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

lördag, december 29, 2012

RUSSIN ATT PLOCKA FRÅN ETT HISTORISKT ÅR

Denna skivan är en av många årsskivor i dokumentärserien "Minnesboxen", utgiven av Sveriges Radio, byggd på arkivmaterial ur SRF Radioarkivet och Grammofon-arkivet (alltså ej att förväxla med SVT Tevearkivet).

Det är en lysande serie, med underrubriken "Musiken, händelserna, företeelserna, stämningen" för varje år. Och här råkar det alltså vara just "Minnesboxen 1939" (Screen Box Television CD 2001). Marika Rennerfelt och Kaj Karlholm läser texter om Per Albin, Hitler, Spanien och "Borta med vinden".

Tidstypiska musikillustrationer med Ulla Billquist (naturligtvis!), Lars-Erik Larssons "Pastoralsvit" (från 1938 men populär detta år), Judy Garland m.m. Och - orsaken till att jag valt just denna skiva: Min absoluta favorit bland svenska stenkakor: "Aj aj aj, vilken röd liten ros" med Harry Brandelius. Den skrevs av Jules Sylvain och spelades in av alla möjliga. Men inspelningen med Brandelius och Sune Waldimirs orkester, är bäst och så bra, så bra, så bra.

Den gavs i original ut som 78-varvare på Odeon 1938. Finns på vinyl på "Odeonkavalkaden, del 3, 1936-1945" (Odeon/EMI saml.-LP 1982). Men här är enda stället den finns utgiven på CD. Märkligt nog.

Betyg: ***