Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

torsdag, december 20, 2012

GÖSTA NYSTROEMS SINFONIA ESPRESSIVA

Gösta Nystroem och Hilding Rosenberg, vilka två underbara kompositörer och generationskamrater! Båda födda på 1890-talet (Nystroem jämngammal med Evert Taube). Både Nystroem och Rosenberg brukar kallas "20-talister" i svenska musikhistorien. De var första vågen av modernister.

Men båda utvecklades enormt på 1930-talet. Gösta Nystroems färgstarka personlighet har jag tidigare skrivit om. Han var havets, resornas, franska kusternas och oljemåleriets tonsättare och bohem. Hellre ombord på fartyg och på utflykt i Provence berg än vid ett skrivbord.

"Sinfonia Espressiva" (1937) är hans andra symfoni. Skriven i en växande form. Från ödslig horisontlinje med ensamma violiner, till stråkar och pukor. En andra sats där träblås tillkommer. Så tunga artilleriet, bleckblås och mera slagverk. Full kraft i finalen med stor orkester. En expansiv dynamik, en mycket fascinerande komposition.

"Sinfonia Seria" (1963) är ett sent verk, efter hans glansperiod och av mindre intresse. Båda symfonierna spelas här av Paavo Järvi och Malmö Symfoniorkester (BIS CD 1997). "Espressiva" inte i klass med Sixten Ehrlings inspelning från 1970-talet. Men ändå klart godkänt. Fint omslag med målning av Gösta Nystroem, som alltså även var framstående konstnär.

Betyg: ****

3 Comments:

At 6:21 fm, Anonymous Anonym said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

 
At 4:50 em, Anonymous Anonym said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

 
At 2:20 fm, Anonymous Anonym said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

 

Skicka en kommentar

<< Home