Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

tisdag, december 06, 2011


SKIVBUTIKER - JO VISST FINNS DE FORTFARANDE

Trots alla rykten om skivdöd och nedladdningar och andra hot finns de kvar. Skivbutikerna. I Stockholm till och med ganska gott om. Om man räknar både de för nya och secondhand. De två självklara att börja med är Bengans på Drottninggatan. Perfekt läge vid största affärsstråket nära Sergels Torg. Bengans är sannolikt den största, välsorterade skivaffären med generösa utbud av extrapriser.



Så självklart förstås anrika Pet Sounds (bilder ovan och t.v.) på SkånegatanSöder. Både brett utbud och finsmakarbutik i ett. I skyltningen ovan kan kanske skymtas en box med Beach Boys mytomspunna "Smile"-inspelningar. Lämpligt nog med tanke på att butiksnamnet smakfullt nog hämtats från en annan Beach Boys-klassiker. Genuint musikkunnig personal.



Inte långt ifrån Pet Sounds, på Ringvägen, finns den lilla, lilla butiken Skivfönstret. Det är spillran som blev kvar när kedjan för flera år sedan lade ner sina större butiker på bl.a. Götgatan och i Fältöversten. Skivfönstret idag är en liten rock- o jazzbutik driven av entusiasm. Sparsmakat med hyllor med eget utbud av essens. Alltid trevlig att titta in i.

En annan nyskivbutik på Söder är Space Records i Söderhallarna. De har en hel del annars svåråtkomligt, bl.a. inom äldre populärmusik och humor. Men med påträngande säljare och höga priser är den inte min favorit.

Av den på 1990-talet jättelika MegaStore, som i CD-epokens glansålder svällde ut på flera våningar vid Sergels Torg, återstår sedan några år bara en krympt butik på Mäster Samuelsgatan bredvid Akademibokhandeln. Det är något sorgligt över den. Svunnen storhetstid. Det skymmer lätt det faktum att den är välsorterad, inte minst när det gäller klassisk musik och även jazz.

Vad gäller klassisk musik är annars NK:s skivavdelning den bästa valet. Också jazz, populär och världsmusik är bra där, medan rockutbudet medvetet är begränsat till ordinärt.

Utanför tullarna kan nämnas i Farsta Centrum, där Rocks finns, en mycket bra CD- och DVD-butik med bra utbud och rikligt med extrapriser. (Har jag helt fel för mig, men var inte detta också en Skivfönstret-butik tidigare? Vill minnas det men är inte helt säker).

Oj, det här blir ju långt. Får återkomma i nytt inlägg till Mickes och andra, ofta färgstarka, secondhand-butiker.

2 Comments:

At 11:17 fm, Anonymous Johan Strömgren said...

Borde ha den här listan ihopvikt i plånboken ! Tack / Johan

 
At 5:22 em, Blogger Bengt Lorentzon (Lorre) said...

I mars 2012 ser jag till min förfäran att MegaStore-butiken på Mäster Samuelsgatan har lagts ner. Det är tråkigt. Speciellt med tanke på att här fanns ett kvalificerat utbud av klassisk musik att räkna med. Det innebär att NK:s skivavdelning är det enda stället i hela Stockholm där man an leta efter en viss klassisk inspelning.

 

Skicka en kommentar

<< Home