Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

lördag, oktober 22, 2011


EKEN VID TV-HUSET

Säkert tusen år gammal. Den stod där innan Östermalm och kavallerierna och Birger Jarl fanns. I mannaminne har den alltid varit en vacker, stolt, naturskön profil och levande evighetssymbol. Den står där, mitt på Oxenstiensgatan utanför TV-huset (Sveriges Television, SVT) och Radiohuset (Sveriges Radio, SR) på Gärdet i Stockholm. Mitt i stråket har den gamla eken alltid stått orubblig. Sett från 56:ans busshållplats är den en harmonins blickpunkt och en oemotståndlig silhuett.

Nu ska den gamla eken rivas. På måndag, den 24 oktober, kommer gatukontorets motorsågar. Eken har befunnits sjuk, angripen och presumtiv trafikfara. Visserligen ska den begravas på Djurgården för att behålla sin fauna. Men eken faller. Har det månne något med planerad spårvagnslinje att göra? Gatukontoret förnekar det. Men konspirationsteorierna frodas på Gärdet. Det finnas paralleller till almarna i Kungsträdgården 1971. De räddades efter vilda protester.

Men den älskade, tusenåriga eken lär säkerligen falla död till marken i övermorgon. EKEN PÅ OXENSTIERNSGATAN, urtid ca år 1000 - 24 oktober år 2011.

(Tagg: Radioeken, tv-eken, teveeken)