Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

måndag, augusti 29, 2011


PEPS 4CD-ALBUM

Gillar den nya lanseringsmodellen där skivkoncernerna ger ut miniboxar med artisters 4-5 album i urval till priset av en. Ett desperat trick i skivans sista skälvande tid? Kan hända. Men tilltaget är tilltalande.

Så får man t.ex. fyra av Peps tidiga välvalda på ett bräde:

"SWEET MARY-JANE" (Sonet 1969)
Sensationellt fullmogen blues med engelska texter på Peps andra skiva någonsin. Utgiven som Peps & Blues Quality . Då censurerad för väl flummigt omslag. Men musiken är kanon. Det här var långt innan Peps var känd för en större publik.
"PEPS BLODSBAND" (Sonet 1974)
Första på svenska (dvs skånska) och Peps genombrott. Klockren, engagerad bluesrock som svänger. "Tvau å tvau e foyra.."
"HÖG STANDARD" (Sonet 1975)
Första reggaeskivan i svensk rockhistoria. Också en klassiker. Roliga ABBA-parodin på omslaget. Välproducerad men något ojämn i tempot. Avlutas med fantastiska balladen "Kommunikationskollaps".
"DROPPEN URHOLKAR STENEN" (Sonet 1976)
Mera enhetlig. Lysande reggae-spel. Texter bitvis kloka, bitvis väl flummiga. "Babylon" är en av Peps bästa låtar.

Och så fortsätter marknaden med dessa miniboxar om 3-5 originalalbum med de mest skiftande artister. Alltifrån Elvis, Miles, Lou Reed, Ted Gärdestad, Mahavishnu Orchestra, Patti Smith, Carola, Lena Ph, Jefferson Airplane, Fleetwood Mac, Sonny Rollins till ....

Jag har tidigare lovprisat en 5CD-box med Blood, Sweat & Tears, med gyllene tillfälle att då få tag i annars svårfångade originalalbum.

Återstår att se om denna marknadsföringsidé kan rädda kvar SKIVAN åtminstone ett liiitet tag till på marknaden.