Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

tisdag, april 19, 2011


BERLIN, APRIL 2011

Vi såg Brezjnev och Honecker pussas i gayhuvudstaden Berlin. På östra sidan har man sparat några hundra meter av Berlinmuren under namnet East Side Gallery. Jag, som brukar vara emot klotter, njöt av att ta del av det yviga, vildsinta, frihetstörstande klottret (konstverken) på denna rest av den hatade muren.


Det var mitt första besök i Berlin sedan 1986 och 1976. Då stod en stor, fet mur i vägen överallt. Nu var det sällsamt att gå omkring på Unter den Linden utan hinder, se den stalinistiskt fläskiga byggnaderna längs Karl Marx Allée och undra förvirrat om man befinner sig i gamla öst eller gamla väst. Att fråga taxichauffören (som inte kunde engelska, alltså var östtysk) kändes för genant.


Att besöka Berlin är enormt. Här Checkpoint Charlie med fotoutställningen om 1961, då sovjetiska och amerikanska stridsvagnar stod mitt emot varandra i ett av kalla krigets mest laddade ögonblick. Berlinmuren och öst-väst, liksom Hitlertyskland, gayhuvudstaden och underground-avantgarde, 20-talet och Weimar och Marlene Dietrich. Och så naturligtvis Nina Hagen och Bertold Brecht. Allt finns närvarande samtidigt och nu och allt på en gång i Berlin.

En tre dagars kort resa. Utmärkt. Man slipper hinna med ALLT. Kan bara slappna av. Vi besökte Judiska Museet och TV-tornet vid Berlin Alexanderplatz. I övrigt bara utomhus. Vi gick och gick och gick. Ett utmärkt sätt att känna av en stad. Och Prenslauer Berg i öst var fascinerande.

2 Comments:

At 7:49 fm, Anonymous Roger Gustavsson said...

"Vi såg Brezjnev och Ulbrecht pussas i gayhuvudstaden Berlin."

Nja, det är ju Brezjnev och Honecker som går i närkamp!

 
At 10:00 em, Blogger Bengt Lorentzon (Lorre) said...

Du har helt rätt! Ändring ska bli!

 

Skicka en kommentar

<< Home