Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

tisdag, mars 29, 2011


HASSE & TAGES REVYLÅDA

Ojoj, här finns mycket att gräva i och den här lådan får jag återkomma till. Visserligen utgavs för några år sedan en DVD-box med "samlade revyer". Men där saknades "Lådan" från 1967, en av de allra bästa revyerna.

Därför blir jag (som CD-vän i CD-skivans sista tid?) så oändligt glad åt denna fina utgåva, "Hasse & Tages Revylåda" (Svenska Ljud CD-box 2010). Här finns verkligen samtliga revyer på CD (för all del utgivna tidigare) plus en välmatad samlingsdubbel-CD (med mycket tidigare outgivet på CD), samt en DVD med tidigare outgivna komedin "Fröken Fleggmans mustasch" (1982). Inalles 13 CD + 1 DVD. Pris varierar, kan vara värt att kolla runt. Ginza har f.n. bäst pris (ca 399 SEK).

Och var ska man börja? Jag sätter på andra revyn "Hålligång" från 1963. Slås än en gång av tajmingen och proffsigheten i inledande "Vi har pluggat färdigt", följt av obetalbara notdelarsketchen "Notan" med Hasse, Tage, Monica och Lissi. Följt av Tages sång "Kärlek har ändrat karaktär". Vilken öppningstrilogi!

Eller att äntligen få höra den märkliga psykologiska sketchen "Människans inre är en tummelplats för stridiga viljor" om dåligt samvete vid ett ensamt krogbesök, från "Lådan" (1967).


Och sångnumren! Fyndiga antiskval-visan "Fläska på med musik" från "Under dubbel-göken" (1979), som gisslar varuhusskval på ett mycket roligare sätt en mången arg progglåt lyckades med. För att inte tala om när Gals & Pals sjunger den oändligt svängiga "Varför ska jag va' me'?" ur Gula Hund (bilden, 1964). Hör förresten Bosse Skoglunds drivande trumspel där. Japp, samme skäggige Skogis som sen trummade med Peps Blodsband i många år.

Och så äntligen, ÄNTLIGEN! Att få höra Sonya Hedenbratt sjunga förortsvisan "Rågsved" (1963). Ursprungligen en vinylsingel, först nu och här tillgänglig på CD. (En senare nyinspelning hon gjorde på 90-talet går inte att jämföra med).

Några av de senare revyerna som "Glaset i örat" och "Svea Hund" kan kännas lätt överlastade. Men här finns i gengäld mycket att plocka ur. Inte minst Monicas sångnummer som är redan väl kända för alla. Ja, i hela revylådan finns oerhört mycket att plocka ur. Lite obskyra nummer värda att lyfta fram och såklart många redan givna, roliga klassiker. Och för all del även en del som kanske inte tålt tidens tand lika bra. Men så är det ju med den rika mångfalden.

Behöver jag säga att "Revylådan" är unik, svensk nöjeshistoria? Bra texthäfte av radions Stefan Wermelin och Staffan Schöier är delvis en re-make av en tidigare matig bokutgåva om Hans Alfredson, Tage Danielsson, Svenska Ord AB och hela historien. Sidär, där fick jag med namnen också. För sökbarhetens skull.

5 Comments:

At 7:59 em, Anonymous Anonym said...

Bengan!

Jag kommenterar nästan aldrig dina,som jag ser det,fantastiska inlägg.Nu får du ett stort tack för en räcka av initierade sådana!

Svågern

 
At 9:33 em, Anonymous Anonym said...

Hej Lorre! Har just sett Så ska det låta, och ikväll var bl a Coldplays låt Viva la vida med. Jag har absolut för mej att den låten har varit signatur till något TV-program tämligen nyligen, men jag kommer inte på vilket. Oerhört irriterande, nu kan jag inte släppa det här. Har googlat en lång stund och det finns såklart en miljard länkar när man söker på låttiteln. Du som är haj på musik, och även på TV, hoppas jag... Vet du? Vi hörs! hlz Margot

 
At 10:14 em, Anonymous Anonym said...

Å hej igen! Nu kom jag på det!! Det är slutsignaturen till Go'kväll! Puh, nu behöver jag inte grubbla på det iallafall...
Hej mårsch från mada

 
At 10:33 em, Blogger Bengt Lorentzon (Lorre) said...

Svåger och käre broder!
Tack för gott stöd. Du ska veta att det uppskattas!

 
At 10:36 em, Blogger Bengt Lorentzon (Lorre) said...

Hej Mada!
Roligt att du kom på låten. Såg inte Låta ikväll. Börjar bli lite mätt på Settman och tempot där.
Mada, varför går du inte med på Facebook? Det skulle vara perfekt för dig. Jättekul. Du som jag gillar ju att skriva o reflektera.
Allt gott, Lorre

 

Skicka en kommentar

<< Home