Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

söndag, mars 27, 2011


CARL NIELSENS OUTSLÄCKLIGA

Danske tonsättaren Carl Nielsen (1865-1931) komponerade sin Symfoni nr 4, "Den Uudslukklige", mitt i första världskrigets grymmaste tid. Den uruppfördes i tyranniets år 1916, året för det blodiga slaget vid Somme i Frankrike liksom eviga andra krigsskådeplatser och slagfält runt om i Europa. Att symfonin är en förtvivlad kamp för hoppet är tydligt nog.

I sista satsen händer något helt unikt. Nielsen låter placera ut två pukslagare med var sitt stort pukset i vardera hörnan av konsertpodiet. Efter tre strävsamma satsers process mot finalsatsen låter han så de två slagverkarna duellera mot varandra i full dramatik skede. Som gammal slagverkare, eller, ja, som amatör med brustna slagverksdrömmar, får jag gåshud av den här bataljen. Hector Berlioz var inne på liknande spår i en passage i "Symphonie Fantastique" (1830). Men ingenstans har jag hört det så konsekvent som i Carl Nielsens uudslukklige.

Bra inspelning med Neeme Järvi och Göteborgs Symfoniorkester (BIS CD 1993). Då får man också Nielsens Symfoni nr 6, "Sinfonia Semplice", med bl.a. väldigt fina partier för träblås och slagverk. Danske Carl Nielsen fra Fyn, vilken bra tonsättare han var!