Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

söndag, juli 19, 2009



JAZZFESTIVALEN

Det här var ju öken. Vi chansade på en dag av Stockholm Jazz Festival 2009 och drog en riktig nitlott. Lördagen på Skeppsholmen kändes som en festivaldag utan entusiasm. Utan fest. Och utan jazz. Lördagens tema var tydligen r'n'b, vilket inte jag sett upp med. Så det blev en jazzfestival utan jazz.

När vi kom in öste Timbuktu och hans stora band för fullt. Timbuktu är beundransvärd för sitt högenergiska utspel. Han är väldigt sympatisk. Men ljudet var uselt. Bastrumma och bas gick ihop och blev ett muller som slog sönder alla nyanser. Dessutom fattar jag inte riktigt hur man kan ha en så stor sättning med blås och stor rytmsektion - med alla resurser det innebär - och inte göra mera av det.

Magdalena Konefal var en sångerska som mest kändes spänd i sitt uttryck. Stort band med tre blåsare som knappt utnyttjades och en trummis med fantasilöst hårdmarkerat 4/4. Och illa mixat ljud.

Tamla Motown-hyllningen med Jr Walker's All Star Band var ingen rolig upplevelse. De må vara hur erfarna och meriterade som helst som studiomusiker i Tamla-stallet. Men kavalkaden av Motown-hits och så den pliktskyldiga hyllningen till Michael Jackson(naturligtvis) blev ändå inte mycket mer än ett rätt mekaniskt cover-rabblande. Som min bloggkollega Anders Larsson uttryckte det: "Plötsligt förvandlades Skeppsholmen till en gigantisk finlandsfärja".


Först vid niotiden kom räddningen. När brasilianske sambasångaren (och fd kulturministern!) Gilberto Gil framträdde på Stora Scenen fick man en musikalisk upplevelse till livs. Med värme och med (faktiskt) bra ljudmix gungade Gils fint vävda melodier till ett rent gitarrband. Men då kom samtidigt regnet. Ha typiskt!

Så missade jag då de andra dagarnas Stanley Clarke, Sonny Rollins, Theresa Andersson, Nina Simone-hyllningen, Joss Stone och Erykah Badu. Men lördagen var, som sagt, en festivaldag utan feststämning på Jazzholmen. Dessutom borde ett av matstånden se upp med att sälja hamburgare med helt rött kött (halvråa). Ohygieniskt!
(Foto Gilberto Gil: Joar Jacobsson, Stockholm Jazz festival)