Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

lördag, juli 11, 2009


SVENSK FILMHISTORIA PÅ STOCKHOLMS STADSMUSEUM

Missa inte den roliga och underhållande utställningen "I huvudrollen: Stockholm" på Stockholms Stadsmuseum (vid Slussen) om ni är i stan! Pågår hela 2009. Fritt inträde dessutom. Tänk att sådant finns på några museer fortfarande!

Här kan man se ett hundratal korta klipp från svenska långfilmer (och även tv-serier) från hela svenska filmhistorien. Samlade under rubriker; "farlig ungdom, kärlekens Stockholm, brottsplats Stockholm, högt och lågt i Stockholm, Stockholmsskildrare osv. Uppspelade i olika smårum med genuina biofåtöljer. Men oavsett infallsvinkel är det en aspekt som bär upp alla filmklippen: Stockholmsmiljöerna! Det är verkligen Stockholm i huvudrollen. Inga innehållsanalyser eller annat. Utan STADEN. Stockholm som hon utspelat sig i helt olika sammanhang och i olika tider. Och ämnet är tacksamt!

"Kungsgatan", "Körkarlen", "Sommaren med Monica", "Änglar, finns dom?", "Mannen på taket", "Adam och Eva" osv osv. Man skulle kunna rabbla filmklipp länge. Om någon vill klaga på "ytligt" med alla korta klipp så må det va hänt. Fram träder ändå Stockholm i huvudrollen som tema, och det är bara att njuta av rapsodierna. Utställningsidén är inte unik, men den är så beundransvärt väl genomförd här.

På samma utställning visas också stillbilder; pressbilder från Svenska Dagbladet från större delen av 1900-talet. Också den i högsta grad njutbar att se med sina dokumentära fotografier av hög kvalitet.