Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

torsdag, november 27, 2008


FLÄSKKVARTETTEN PÅ JUDISKA TEATERN

Helt fantastiskt. Helt, helt fantastiskt. Gå och se Fläskkvartetten framföra Steve Reich; "Different trains" på Judiska Teatern, Djurgården, Stockholm. Ett allkonstverk som är gripande, fascinerande, smärtsamt, sorgligt, vackert och överraskande på samma gång. Jag har ännu inte hämtat mig. I den estetiskt vitmålade lilla byggnaden med avvägd belysning i foajén sitter Fläskkvartetten i mitten av ett inre rum, i fångkläder och omgivna av jättelika glasdroppar och vatten. På väggen projiceras film med tåg, tåg, tåg - från USA på 1940-talet och från Nazi-Tyskland vid samma tid.



Det var 1988 som amerikanske tonsättaren Steve Reich komponerade "Different trains" för stråkkvartett och förinspelade tonband. Det är minimalism. Avantgarde. Men budskapet är tydligt med filmbilderna som spelas upp till musiken. Steve Reich, själv jude, tänker på sin barndoms expresståg till New York, till Los Angeles - och associerar till de tåg som samtidigt fraktade judar till gaskamrarna i Tyskland och Polen. Olika världar. Olika tåg. Det kunde ha varit han i godsfinkorna på väg till Auschwitz.


Fläskkvartetten har i 20 år varit mina idoler. Stråkkvartett med elektriska stråkar som fräckt kliver över klassisk kammarmusik, mullrande industrirock, österländska tonskalor, heavy metal och Stockhausen. Mest uppmärksammade när de arbetat med Freddie Wadling och andra vokalister. Men också fantastiskt bra på "seriösa" instrumentalskivor som "Pärlor från svin" (MVG CD 1995) och "Love go!" (Primal Music CD 2000, bilden). Med Steve Reichs hypnotiska minimalism är de fullständigt hemma.

(Bilden överst: Omslag Steve Reich : "Different trains" med Kronoskvartetten (Nonesuch CD 1989).