Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

söndag, juni 15, 2008


ESBJÖRN SVENSSON DÖD!!!

Jag blir helt bestört när jag får höra att Esbjörn Svensson har omkommit i en dykningsolycka vid Ingarö denna helgen. Jazzpianisten Esbjörn Svensson med sin trio E.S.T. var Sveriges kanske främste jazzmusiker i nutid.

Jag såg Esbjörn Svenssons Trio på Nalen 2005 och häpnade över deras närmast telepatiska samspel. Esbjörn som pianist var influerad av bl.a. Keith Jarrett och hans vidsträckta improvisationer, men trion hade definitivt en mycket personlig egenart. Ibland utmanade de det asketiska pianotrio-formatet med att kontrabasisten Dan Berglund flippade ut i wah-wah-solon med stråke, eller att Esbjörn själv lät flygeln efterklanger mynna ut i rymdlika ekon. Men de odlade samtidigt den klassiska pianojazzens renhet på ett nydanande sätt.

Och de hade extravagant sinne för poetiska titlar. Låtar som "A Picture of Boris travelling with Doris" och "Eighty-eight days in my veins". Album som "From Gargarin's point of view", "Strang place for snow" och "Seven days of falling" (bilden, Diesel 2003).

1 Comments:

At 9:10 em, Anonymous Anonym said...

Ja,det var ofattbart att lyssna på nyheterna den där Söndagen.Jag var också där på Nalen med en "spisare" och minns nu. Johan

 

Skicka en kommentar

<< Home