Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

måndag, augusti 13, 2007


Vandrarhemmet Thalassa i Helsingborg är en skön skapelse. Rofyllt inbäddat i Pålsjö Skog på höjden, med utsikt över Sundet är det en estetisk upplevelse. Själva huvudbyggnaden Villa Thalassa kan erinra om Thielska GallerietDjurgården, Stockholm. Samma sorgset svårmodiga, aristokratiska sekelskiftesskönhet.

Villa Thalassa byggdes 1903. Samma tid som hela Helsingborg genomgick omfattande förändringar och förnyelser i stadsbilden. De mäktiga Terrasstrapporna invigdes då i samband med en stor utställning, och medeltida tornet Kärnan hade renoverats några år tidigare, efter att innan dess varit en fallfärdig ruin. Det tungt tysk-gotiska Rådhuset stod klart 1897 och mitt i allt symboliska Magnus Stenbock-statyn från 1901.

Thalassas bygge i stadens lummiga utkant hade ingenting med lyften i centrum att göra. Det var en skyddad patriciervilla som på 50-talet blev konstnärskoloni och 1961 förvandlades till ett av Sveriges vackraste vandrarhem. Estetiskt vitt, rent och snyggt, med känslan av att vara i fred - trots att det ständigt är fullbokat.

Dit kom vi bilandes en afton i augusti. Från uschliga Kantarellen i Ystad. Aldig mer Kantarellen!