Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

söndag, augusti 12, 2007





FRITDISBAREN, YSTAD

Det är något visst med Fritidsbaren i Ystad. Perfekt belägen vid havet i Ystad Sandskog. Inredningen är brokig och snudd på kitchig i det höga men trånga trähuset. Menyn har väl varit densamma i sisådär tjugo år. Rätterna är knappast märkvärdiga. Men wienerbröden är legendariska och en ren fröjd.

Runt borden går ägaren Ingvar runt med megafon (!) och ropar sitt Tarzan-liknande "Aa-åå! Aa-åå!" så man hoppar till. Följt av rimmen "Fröken på balkongen, kom ner i salongen!" och "Kom ner till disken å hämta fisken!" i samma megafon. Som gäst välkomnas man alltid av Ingvars "Hallå hallå!", som blivit varumärke för Fritidsbaren. Det är charmigt, töntigt, genuint och roligt.

Det inte menyn har i kulinarisk fantasi får man igen i den trivsamma, tokroliga stämningen. Vet nog ingen annan krog som bjussar på samma gemytliga närvaro. Till Ingvar & CarrieFritisbaren vill man alltid titta in under en kvällspromenad vid havet. "Hallå hallå!".

Inte långt därifrån vid kusten ligger vandrarhemmet Kantarellen. Och det är en annan historia. Aldrig mer vandrarhemmet Kantarellen i Ystad!