Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

fredag, juli 06, 2007


Gillade verkligen Pluras "Sommar"-program (SR P1, 6 juli). Kan inte säga att jag lyssnat särskilt mycket på Eldkvarn. Har respekt för dem som långlivad grupp, men har inte alltid varit så tänd på oartikulerade rocklåtar med deliriskt innehåll.

Däremot delar jag Pluras faiblesse för svart/vita, nostalgiska återblickar på barndomstid och ungdomstid i en brytning mellan svenskt folkhem och 60-talets pop. Hans målande skildringar av lokalhistoria och oskuld flimrar förbi som gamla arkivfilmer. Pluras Norrköping 1963 kunde vara mitt Helsingborg.

Och kärleksfullt fyller han också sitt "Sommar" med musik av Lasse Dahlquist, Evert Taube, Gunnar Wiklund. Och någon gammal italiensk schlager. Och sjörapporten. Musikalisk oskuld. Först i slutet kommer någon tidsenlig John Mayall in. Ja, Per "Plura" Jonsson gjorde ett MYCKET bra "Sommar"-program.

Också Ulf Lundell gjorde ett hörvärt "Sommar" på midsommardagen, den 23 juni. Med personliga perspektiv på det blomstrande året 1967. Får anledning att revidera tidigare åsikt om honom. Och samtliga "Sommar" finns ju kvar att höra på nätet 30 dagar efter sändning. Här.