Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

söndag, november 05, 2006


Stolt, mäktig, vacker. Pink Floyd "Shine on you crazy diamond" i två delar från albumet "Wish you were here" (Harvest LP 1975). En sorgesång över nu avlidne Syd Barrett, som då (kring 1975) var ett psykiskt vrak i husarrest hos sin mamma. Tio år innan dess hade han startat gruppen som skulle bli Pink Floyd.

"Shine on...." är upplagt som en enkel blues i flera terrasser och skeenden. Och samtidigt ett grandiost opus inom det som kallas symfonirock (eller "progressive rock"). En horisontlinje med en synt som ropar i fjärran. En bluesig gitarr tar över och melodin växer. Ett lugnt, rörligt tempo och sångmelodin, "Remember when you were young" (hånskratt)... Saxsolo och stor final efter 16 minuter.


Andra delen av "Shine on.." (sist på skivan) är ett postludium och en långsam avveckling tills dess synten ropar i horisontens stillhet. Så avslutas ett helt album tillägnat saknaden av Syd Barrett. Och Pink Floyds finaste album jämte "Atom heart mother" (Harvest LP 1970). Den med kossorna på omslaget.